Maharashtra Board Class 8 Science Solutions MCQ on Chapter 11 Human Body and Organ System

Maharashtra Board Class 8 Science Solutions MCQ on Chapter 11 Human Body and Organ System


1) Air is filtered with the help of hair and mucus present in which part?

A ) Pharynx B ) Trachea C ) Nose

D ) Lungs

Ans C ) Nose

2) Walls of are extremely thin and made up of single layers of cells.

A ) Capillaries

B ) Arteries

C ) Heart

D ) Veins

Ans A ) Capillaries

3) What happens to systolic pressure and diastolic pressure in hypertension.

A ) Low

B ) High

C ) Normal

D ) No changes

Ans B ) High

4 ) Find the odd option out.

A ) Neutrophils B ) Basophils C ) Monocytes

D ) Haemoglobin

Ans D ) Haemoglobin

5) Sphygmomanometer is the device used to ……………

A ) Measure amount of blood transfused.

B ) Purify the blood in the body.

C ) Measure blood pressure.

D ) Detect components of blood.

Ans C ) Measure blood pressure.

6) Specific organs carry out the specific steps.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

7 ) Fluid present between two membranes due to which heart is protected from ?

A ) Mechanical shock

B ) Cardiac arrest

C ) Low blood pressure

D ) Heart failure

Ans A ) Mechanical shock

8 ) Process of pumping the blood towards various parts of the body and bringing it back towards the heart is called as …………….

A ) Blood transfusion B ) Blood circulation C ) Blood production D ) Blood regulation

Ans B ) Blood circulation

9 ) Upper chambers of heart are called as …………… and lower chambers as…………….

A ) Upper vesicles and Lower vesicles.

B ) Atria and ventricles.

C ) Artery and Vein.

D )

Ans B ) Atria and ventricles.

10) Person who donates the blood is referred as blood recipient.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

11) Which of the following vein does not carry deoxygenated blood?

A ) One which carries blood from heart to lungs.

B ) One which carries blood from lungs to heart.

C ) One which carries blood from heart to all body parts.

D ) One which carries blood from heart to kidney.

Ans B ) One which carries blood from lungs to heart.

12 ) Process of respiration is carried out through system.

A ) Digestive

B ) Respiratory C ) Circulatory D ) Nervous

Ans B ) Respiratory

13 ) Internal respiration occurs between ?

A ) Cells and cellular fluid

B ) Cells and cell

C ) Cells and tissue fluid

D ) Cells and tissues

Ans C ) Cells and tissue fluid

14) Person of which blood group can donate blood to any person?

A ) A

B ) B

C ) O

D ) AB

Ans C ) O

15 ) What are extremely small and disc-shaped ?

A ) Wbcs

B ) Rbcs

C ) Platelets

D ) Plasma

Ans C ) Platelets

16) is carried via blood from lungs to cell in various parts of the body.

A ) Antigen

B ) Antibodies C ) Albumins D ) Oxygen

Ans D ) Oxygen

17) Persons who donates the blood is referred as ?

A ) Blood donor

B ) Blood recipient

C ) Receiver and donor

D ) None of the above

Ans A ) Blood donor

18) Which function of blood helps in maintaining body temperature constant ?

A ) Transport of gases

B ) Transport of enzymes and hormones

C ) Thermoregulation

D ) Protection

Ans C ) Thermoregulation

19 ) Blood Pressure of healthy person is about ?

A ) 120/80mm to 139/86mm B ) 139/80mm to 120/86mm C ) 130/85mm to 120/80mm D ) 120/86mm to 139/80mm

Ans A ) 120/80mm to 139/86mm

20 ) Name the membrane present in the heart ?

A ) Peritoneal membrane

B ) Muscular membrane

C ) Aortic membrane

D ) Lymphatic membrane

Ans A ) Peritoneal membrane

21 ) Vessels carrying the blood towards the heart from various parts of body are called as …………….

A ) Pulmonary vessels

B ) Arteries

C ) Veins

D ) Capillaries

Ans C ) Veins

22 ) In which year AB blood group was discovered by Decastello and Sturli.

A ) 1900

B ) 1930

C ) 1920

D ) 1902

Ans D ) 1902

23 ) Water content in blood plasma is around …………….

A ) 90-92%

B ) 45-55%

C ) 80-85%

D ) 6-8%

Ans A ) 90-92%

24 ) RBCs do not have a nucleus.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

25 ) A large number of alveoli is present in the ……………

A ) Lungs B ) Heart C ) Kidney D ) Aorta

Ans A ) Lungs

26 ) In case of a healthy person, there are beats of heart per minute.

A ) 60

B ) 70

C ) 72

D ) 82

Ans C ) 72

27 ) A human heart generally weighs about grams.

A ) 300

B ) 260

C ) 220

D ) 360

Ans D ) 360

28 ) The positive and negative blood groups are denoted by

A ) P+ and N-

B ) Rh+ and Rh-

C ) P+ and P-

D ) N+ and N-

Ans B ) Rh+ and Rh-

29 ) Energy released during respiration is in the form of ……………

A ) ATP B ) GTP C ) UTP D ) CO2

Ans A ) ATP

30 )

The given figure shows which of the following? A ) Human respiratory organ

B ) Human heart

C ) Internal structure of Lungs

D ) Alveolus

Ans B ) Human heart

31 ) Lowering of diaphragm causes the decrease in pressure on ?

A ) Heart B ) Lungs C ) Kidney

D ) Heart walls

Ans B ) Lungs

32 ) Capillaries have thin walls so that ……………

A ) They can go deep into body layers.

B ) They do not have any blood pressure.

C ) They can have large surface area.

D ) They can exchange the materials easily. Ans D ) They can exchange the materials easily. 33 ) White Blood cells are produced in ……………

A ) Red bone marrow

B ) White bone marrow

C ) Cartilaginous membranes

D ) Ligaments

Ans A ) Red bone marrow

33) Which among the following have most thick walls?

A ) Artery

B ) Vein

C ) Capillary

D ) Alveolus

Ans A ) Artery

34) acts as partition between the thoracic cavity and abdominal cavity.

A ) Diaphragm

B ) Alveoli C ) Pleura D ) Pharynx

Ans A ) Diaphragm

35) Vessels which carry the blood away from heart are called as ……………

A ) Veins

B ) Arteries

C ) Capillaries

D ) Aorta

Ans B ) Arteries

36) Sound heard during heart beat is ?

A ) Lubb and Dub B ) Dub and Lubb C ) Lubb and Lubb D ) Dub Dub

Ans A ) Lubb and Dub

37) Respiration and respiratory system begins with?

A ) Mouth

B ) Lungs

C ) Nose

D ) Pharynx

Ans C ) Nose

38) Amount of blood which can be restored within 24 hours in a healthy person is ……………

A ) 200 ml B ) 250 ml C ) 350 ml D ) 500 ml

Ans C ) 350 ml

39) Which of the following is an iron containing protein is present in the RBCs?

A ) Haemoglobin B ) Prothrombin C ) Globulin

D ) Hemoglobulin

Ans A ) Haemoglobin

40) Who described the mechanism of circulation in the body ?

A ) William Harvey

B ) Carl Landsteiner

C ) Decastello and Sturli

D ) Sturli and Carl Landsteiner

Ans A ) William Harvey

41) Human heart is a muscular organ.

A ) True. It is made up of involuntary cardiac muscles. B ) True. It is made up of voluntary cardiac muscles. C ) False. It is controlled by arteries.

D ) False. It helps in production of blood cells.

Ans A ) True. It is made up of involuntary cardiac muscles.

42) Which of the following ions are generally not found in plasma?

A ) Cu

B ) Ca

C ) Na

D ) K

Ans A ) Cu

43) Which of the following is gas necessary for respiration?

A ) Oxygen B ) Nitrogen C ) Carbon

D ) CO2

Ans A ) Oxygen

44) Human heart is a organ ?

A ) Muscular

B ) Skeletal

C ) Muscular and skeletal

D ) None of the above

Ans A ) Muscular

45) During , air is taken in through nose and sent towards the lungs through trachea.

A ) External Respiration

B ) Inspiration

C ) Cellular Respiration

D ) Internal Respiration

Ans B ) Inspiration

46) Find the odd man out.

A ) Pharynx B ) Lungs C ) Alveoli D ) Arteries

Ans D ) Arteries

47) Capillaries unite together to form?

A ) Veins B ) Arteries C ) Aorta

D ) None of the above

Ans A ) Veins

48) Blood vessels which carry the blood away from heart are called as…………….

A ) Pulmonary vessels

B ) Arteries

C ) Veins

D ) Capillaries

Ans B ) Arteries

49) How many chambers heart consists of ?

A ) 2 chambers B ) 4 chambers C ) 3 chambers

D ) None of the above

Ans B ) 4 chambers

50) Each lungs has layered covering.

A ) Single B ) Triple C ) Double

D ) None of the above

Ans C ) Double

51) Which of the following is true during hypertension?

A ) Systolic pressure is low

B ) Diastolic pressure is low

C ) Both systolic and diastolic pressures are high

D ) Both systolic and diastolic pressures are low

Ans C ) Both systolic and diastolic pressures are high

52) Blood pressure is the pressure exerted on ……………

A ) Arteries

B ) Veins

C ) Capillaries

D ) Blood

Ans A ) Arteries

53) Protein which takes part in blood clotting is

A ) Fibrinogen B ) Globulins C ) Albumin

D ) Platelets

Ans A ) Fibrinogen

54) Which blood group is known as Universal donor ?

A ) O

B ) AB

C ) B

D ) AO

Ans A ) O

55) Which of the following is not the function of blood?

A ) Transport of gases B ) Thermoregulation C ) Protection

D ) Enzymes and hormones production Ans D ) Enzymes and hormones production

56 ) Where does wind pipe bifurcates?

A ) Larynx

B ) Pharynx

C ) Trachea

D ) Thorax

Ans D ) Thorax

57) Energy production takes place during which of the following?

A ) External Respiration

B ) Expiration

C ) Cellular Respiration

D ) Internal Respiration

Ans C ) Cellular Respiration

58) Heart is almost present in the center of ……………

A ) Thoracic cage

B ) Towards right lungs

C ) Towards right

D ) None of the above

Ans A ) Thoracic cage

59) High blood pressure then normal is known ?

A ) Hypotension

B ) Hypertension

C ) High systolic pressure

D ) None of the above

Ans B ) Hypertension

60 ) Which organ system is shown in the figure?

A ) Digestive

B ) Respiratory C ) Circulatory D ) Nervous

Ans B ) Respiratory

61) Find the odd option out.

A ) Prothrombin B ) Fibrinogen C ) Albumin

D ) Platelets

Ans C ) Albumin

62 ) Where does RBCs and WBCs are produced ?

A ) Red bone marrow

B ) Liver C ) Kidney D ) Heart

Ans A ) Red bone marrow

63 ) Blood plasma is in colour.

A ) White

B ) Red

C ) Reddish brown

D ) Pale yellow

Ans D ) Pale yellow

64 ) A muscular partition is present at the base of ?

A ) Thoracic cage

B ) Diaphragm

C ) Ribs

D ) None of the above

Ans A ) Thoracic cage

66 ) Food pipe and wind pipe originate in the …………….

A ) Pharynx B ) Trachea C ) Nose

D ) Lungs

Ans A ) Pharynx

67 ) Why does cells appears red in RBCs ?

A ) Due to hemoglobin

B ) Due to oxygen

C ) Due to plasma

D ) Due to its enucleated cells

Ans A ) Due to hemoglobin

68 ) In cellular respiration energy is restored in the form of ?

A ) Water

B ) ATP

C ) ATP and water

D ) None of the above

Ans B ) ATP

69 ) pH of oxygenated blood is ……………

A ) 6.4

B ) 6.5

C ) 7.4

D ) 7.5

Ans C ) 7.4

70 ) Heart is covered by a double layered membrane.

A ) Cervical

B ) Spinal

C ) Peritoneal

D ) Cardiac

Ans C ) Peritoneal

71 ) Which blood cells are nucleated and colourless?

A ) RBCs

B ) WBCs

C ) Plasma

D ) RBCs and WBCs

Ans B ) WBCs

72 ) What is the ph pf blood ?

A ) 7.4

B ) 7

C ) 7.2

D ) 6

Ans A ) 7.4

73 ) Blood is ……………

A ) Made up of 90% proteins.

B ) Acidic in nature.

C ) Fluid connective tissue.

D ) Sour to taste.

Ans C ) Fluid connective tissue.

74 ) A lung is present on either side of heart in which of the following cavity?

A ) Abdominal B ) Thoracic C ) Peritoneal D ) Cervical

Ans B ) Thoracic

75 ) Which is not an function of blood ?

A ) Transport of gases B ) Transport of nutrient C ) Thermoregulation

D ) None of the above

Ans D ) None of the above

76 ) Air taken through nose and sent to lungs is known as ?

A ) Respiration B ) Inspiration C ) Circulation

D ) Cellular respiration

Ans B ) Inspiration

77 ) Energy production occurs within the …………….

A ) Cells

B ) Tissues C ) Plasma D ) Organs

Ans A ) Cells

78 ) Platelets participate in which process?

A ) Clotting process B ) Bleeding process C ) Protection

D ) Production

Ans A ) Clotting process

79 ) Blood is carried throughout the body within …………….

A ) Blood vessels

B ) Blood vesicles

C ) Blood membranes

D ) Through osmosis.

Ans A ) Blood vessels

80 ) A, B,O blood group was discovered by ?

A ) William Harvey

B ) Carl Landsteiner

C ) Decastello and Sturli

D ) Sturli

Ans B ) Carl Landsteiner

81 ) Study of blood, hematopoietic organ and blood diseases?

A ) Hematography

B ) Hematology

C ) Hemology

D ) Hematopoietic

Ans B ) Hematology

 

1 thought on “Maharashtra Board Class 8 Science Solutions MCQ on Chapter 11 Human Body and Organ System”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: