Maharashtra Board Class 8 Science Chapter 12 Introduction to Acid and Base MCQ

Balbharti Maharashtra State Board Class 8 Science Solutions Chapter 12 Introduction to Acid and Base MCQ


1) Acids present in food stuff are called ?

A ) Carbonic acid B ) Neutral base C ) Alkali

D ) Weak acid

Ans A ) Carbonic acid

2) Proteins in our body cell are made up?

A ) Amino acid

B ) Alkali

C ) Amino acid and alkali

D ) None of the above

Ans A ) Amino acid

3) Alkali has taste.

A ) Bitter B ) Sour C ) Sweet

D ) All of the above

Ans A ) Bitter

4) Litmus paper mainly use to test ?

A ) Ph

B ) Alkali or base

C ) Temperature

D ) None of the above

Ans B ) Alkali or base

5) Orange colour of methyl orange changes to pink in ?

A ) Acid

B ) Base

C ) Neutral

D ) None of the above

Ans A ) Acid

6 ) Which of the following statement is INCORRECT ?

A ) Methyl orange indicator turns yellow in alkali.

B ) Methyl orange indicator turns red in acid.

C ) Phenolphthalein indicator turns pink in alkali.

D ) Phenolphthalein indicator turns yellow in acid.

There was an error starting the application. Please try

Ans D ) Phenolphthalein indicator turns yellow in acid.

7 ) Natural indicators can beamgaaind.e by several indicator.

A ) Domestic B ) Tertiary C ) Primary

D ) None of the above

Ans A ) Domestic

8 ) Hydrochloric acid is used for the preparation of different types of …………… .

A ) Chloride salts B ) Fluoride salts C ) Base

D ) None of the above

Ans A ) Chloride salts

9 ) What do you observe on addition of baking soda solution in fruit juice?

A ) Bubbles formed

B ) No bubbles formed

C ) Gets solidify

D ) No changes

Ans A ) Bubbles formed

10 ) Acids are in nature.

A ) Basic

B ) Netural

C ) Corrosive

D ) Weak acid

Ans C ) Corrosive

11 ) The colour of methyl red in alkali is …………… .

A ) Yellow

B ) Red C ) Pink D ) Green

Ans A ) Yellow

12 ) Lime stone is used to …………… .

A ) To control acidity of soil

B ) To prevent tooth decay

C ) To control stomach acidity

D ) To prevent pain of bee stings and ant bites.

Ans A ) To control acidity of soil

13 ) Which substances doesn’t acquire sour taste?

A ) Lemon

There was an error starting the application. Please try

B ) Tamarind C ) Vinegar D ) Sugar

Ans D ) Sugar

again.

14 ) Metal oxide are generally in nature.

A ) Acidic B ) Alkaline C ) Neutral

D ) None of the above

Ans B ) Alkaline

15 ) What happens to the soil due to excessive use of chemical fertilizers?

A ) Acidity increases B ) Alkalify the soil C ) Neutralized

D ) None of the above

Ans A ) Acidity increases

16 ) Name the indictor which change its colour from red to yellow in alkali solution?

A ) Litmus paper B ) Methyl orange C ) Methyl red

D ) Phenolphthalein

Ans C ) Methyl red

17 ) When turmeric indicator paper is added to washing soap solution, its colour turns to …………… .

A ) Green B ) Red C ) Blue

D ) Orange

Ans B ) Red

18 ) Where does hydrochloric acid is present in our body?

A ) Stomach

B ) Eye

C ) Kidney

D ) All of the above

Ans A ) Stomach

19 ) Which type of solution burns the skin as it decompose the proteins in skin.

A ) Dil. Hcl

B ) Conc. Acid

C ) Conc. Base

D ) All of the above

Ans B ) Conc. Acid

again.

20 ) The colour of hibiscus indicator paper in alkali is …………… .

A ) Red

B ) Pink

C ) Greenish yellow

D ) Orange

Ans C ) Greenish yellow

21 ) Which is not a natural acid ?

A ) Vinegar B ) Tomato C ) Tamarind

D ) Nitric acid

Ans D ) Nitric acid

22 ) Source of citric acid is ?

A ) Tamarind

B ) Lemon and orange

C ) Orange

D ) Lemon

Ans B ) Lemon and orange

23 ) Which of the following is used as antacids ?

A ) Solution of H2CO3 B ) Solution of Ca(OH)2 C ) Solution of Mg(OH)2 D ) Solution of NaOH

Ans C ) Solution of Mg(OH)2

24 ) Dil. HCL is used for of water.

A ) Sterilization B ) Purification C ) Filtration

D ) None of the above

Ans A ) Sterilization

25 ) Acid is such a substance which gives hydrogen ions in state .

A ) Solution

B ) Solid

C ) Gas

D ) None of the above

Ans A ) Solution

26 ) Substances having astringent taste and slippery to tuch are called as?

again.

A ) Acidic B ) Basic C ) Neutral

D ) None of the above

Ans B ) Basic

27 ) What is used for making of white paper from wood pulp ?

A ) Acid

B ) Base

C ) Acid and base

D ) None of the above

Ans A ) Acid

28 ) The dilute solution of which of the following acids is use electric cell ?

A ) Hydrochloric acid

B ) Acetic acid

C ) Nitric acid

D ) Sulphuric acid

Ans D ) Sulphuric acid

29 ) Which of the following bases is used for the production of fertilizers ?

A ) NH4OH

B ) NaOH

C ) Mg(OH)2

D ) Ca(OH)2

Ans A ) NH4OH

30 ) Distilled water is ……………… .

A ) Acidic

B ) Basic

C ) Weak acid

D ) Tasteless

Ans D ) Tasteless

31) Vinegar is the source of ?

A ) Citric acid B ) Lactic acid C ) Oxalic acid D ) Acetic acid

Ans D ) Acetic acid

32 ) What happens when blue litmus paper is dipped into pure water?

A ) The litmus paper remains blue.

There was an error starting the application. Please try

B ) The litmus paper turns red.

C ) The litmus paper turnsagareine.n.

D ) The litmus paper turns yellow.

Ans A ) The litmus paper remains blue.

33 ) Which of the following is NOT a laboratory indicator ?

A ) Phenolphthalein

B ) Methyl red

C ) Litmus paper

D ) Turmeric indicator paper

Ans D ) Turmeric indicator paper

34 ) Natural indicator cannot be prepared by?

A ) Red cabbage

B ) Radish C ) Tomato D ) Potato

Ans D ) Potato

35 ) What is mixed with soil to neutralize its excess acid present in soil?

A ) Lime stone

B ) Water C ) Vinegar D ) Hcl

Ans A ) Lime stone

36 ) Solution of which of the following will turn red litmus paper blue?

A ) H2SO4 B ) HNO3 C ) NH4OH D ) H2CO3

Ans C ) NH4OH

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: