maharashtra board 9th science topic 14. Substances in Common Use MCQ

Balbharti Maharashtra State Board Class 9 Science MCQ Chapter 14 Substances in Common Use by www.phdsciencegyan.com

1) Chemical name of bleaching powder is …………… .

A ) Calcium oxy chloride

B ) Calcium chloride

Ans A ) Calcium oxy chloride

2 ) Bleaching powder react rapidly with acid to release chlorine gas.

A ) Dilute sulphuric acid

B ) Concentrate Nitric acid

C ) Acetic acid

D ) Dilute hydrochloric acid

Ans A ) Dilute sulphuric acid

3 ) When fused common salt is electrolyzed, the chlorine gas is obtained at …………… .

A ) Cathode

B ) Anode

Ans B ) Anode

4) compounds are most harmful chemicals in the deodrants.

A ) Zirconium B ) Aluminum C ) Both 1 & 2

D ) None of above

Ans C ) Both 1 & 2

5) Ca(OH)2 + Cl2 CaOCl2 + ……………

A ) H2O

B ) CaOCl2

Ans A ) H2O

6) Fused State of the Comman Salt (NaCl) is obtained at what temperature.

A ) 4000 c B ) 5000 c C ) 6000 c D ) 8000 c

Ans D ) 8000 c

7) Sodium chloride is used for the production of salts like …………… .

A ) Sodium carbonate

B ) Potassium carbonate

Ans A ) Sodium carbonate

8) The radioactive elements produced in the nuclear fission processes brought about in the laboratory by bombardments of particles are called artificial radioactive elements.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

9) Name the rays that deviated substantially towards the positively charged plate.

A ) Alpha

B ) Beta

C ) Gamma

Ans B ) Beta

10) During anodizing,where is the aluminium article placed in the electrolytic cell?

A ) Anode

B ) Cathode

Ans A ) Anode

11.) What is the nature of the salt made from a strong acid and a weak base?

A ) Acidic B ) Basic C ) Neutral

Ans A ) Acidic

12.) Table salt has a pH value of …………… .

A ) 6

B ) 7

C ) 8

Ans B ) 7

13) It has strong odour of chlorine gas.

A ) Bleaching Powder B ) Washing Powder C ) Table Salt

D ) Baking Soda

Ans A ) Bleaching Powder

14) A natural product that is considered safe for dying hair.

A ) Henna B ) Brahmi C ) Hibiscus

Ans A ) Henna

15) The red colour used on Rang panchami or Holi Contains.

A ) Lead

B ) Mercury C ) Rock salt D ) Carmine

Ans B ) Mercury

16) The hardness of water is due to the presence of sulphates and chlorides of …………… .

A ) Calcium

B ) Potassium

C ) Sodium

Ans A ) Calcium

17) Has a strong odour of chlorine gas.

A ) Calcium chloride

B ) Calcium oxide

C ) Bleaching powder

D ) Baking powder

Ans C ) Bleaching powder

18) Ingredient of Baking powder is.

A ) Sodium Chloride

B ) Sodium bicarbonate

C ) Sodium Nitrate

D ) Aluminium Chlorid

Ans B ) Sodium bicarbonate

19) Bordeaux mixture is used as a fungicide on fruits like grapes.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

20) The number of molecules of water of Crystalization in washing soda is.

A ) 10

B ) 8

C ) 9

D ) 12

Ans A ) 10

21) Teflon is a good conductor of electricity.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

22) Dying hair can lead to burning of skin.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

23) is said to be rich source of salt.

A ) Sea water B ) Rain water C ) Tap water

Ans A ) Sea water

24) Which radio-active isotopes are used for curing Bone cancer.

A ) Radio isobar

B ) Strontium -89 | Strontium 90 | Samarium – 153 | Radium – 223

C ) Carbon isotope

D ) Oxygen isotope

Ans B ) Strontium -89 | Strontium 90 | Samarium – 153 | Radium – 223

25) Mineral halite and Himalayan rock salt are examples of …………… .

A ) Rock salt

B ) Sea salt

Ans A ) Rock salt

26) Discovered the radio activity radiations.

A ) Rutherford

B ) Newton

C ) Kevin Becqueral

D ) Henry Becquerel

Ans D ) Henry Becquerel

27 ) MgCl2 + Na 2CO3 MgCO3 + ……………

A ) 2NaCl

B ) CO2

Ans A ) 2NaCl

28) Odd one out: Alum, Borax, Epsom salt, Table salt

A ) Borax

B ) Epsom salt C ) Table salt D ) Alum

Ans C ) Table salt

29) The elements with atomic numbers 82 to 92 are called natural radioactive elements.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

30) Use of Deodorants can cause skin disorders.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

31) When soap is mixed with hard water, calcium salts of fatty acids are formed.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

32) Which of the following salts do not have water of crystallization?

A ) Sodium carbonate B ) Sodium bicarbonate C ) Sodium sulphate

D ) Magnesium sulphate

Ans B ) Sodium bicarbonate

33) Food colors are mixed in soft drinks.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

34) Sodium carbonate is hygroscopic in nature.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

35) Tetrazene is a natural food color.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

36) Salt that can be used to clean the oven.

A ) Baking soda

B ) Washing soda

Ans A ) Baking soda

37) is used for treatment of disease called polycythemia.

A ) Phosphorus -32 B ) Phosphorus – 23 C ) Phosphorus – 123

Ans A ) Phosphorus -32

38) Odd one out: Boron-10, Iodine -131, Cobalt-60, Radium-223

A ) Iodine -131

B ) Cobalt-60

C ) Radium-223

D ) Boron-10

Ans C ) Radium-223

39) colors are used to make street boards that are visible at night.

A ) Fluorescent

B ) Vibrant

C ) Luminescence

Ans A ) Fluorescent

40) Name the property of alum which helps to purity water.

A ) Osmosis

B ) Coagulation C ) Bleaching D ) Diffusion

Ans B ) Coagulation

41) is used for coating cooking utensils.

A ) Rayon B ) Nylon C ) Teflon

Ans C ) Teflon

42) Used in the process of water purification.

A ) Alum B ) Vitriol C ) Borax

D ) Epson salt

Ans A ) Alum

43) is a hard, translucent and white colored ceramic.

A ) Advanced ceramic

B ) Porcelain

C ) Bone china

Ans B ) Porcelain

44) The elements with atomic numbers are radio active in nature.?

A ) Less than 80

B ) From 82-92

C ) Less than 8

D ) 14

Ans B ) From 82-92

45) Clay is used in.

A ) Ceramics

B ) Deodorant

C ) Advanced ceramics

D ) Oaking soda

Ans A ) Ceramics

46) Phosphorus-32 : polycythemia :: Radium 223 : …………… .

A ) Bone cancer

B ) Brain tumor

Ans A ) Bone cancer

47) When fused common salt is electrolyzed, liquid(molten) sodium metal is obtained at …………… .

A ) Cathode

B ) Anode

Ans A ) Cathode

48) Used for washing clothes.

A ) Baking Soda B ) Washing soda C ) Baking powder D ) Pop

Ans B ) Washing soda

49) Carmine is dye used in.

A ) Powder B ) Lipstic C ) Kajal

D ) Foundation

Ans B ) Lipstic

50) Petroleum products and are used in the preparation of artificial dyes.

A ) Minerals

B ) Oxides

Ans A ) Minerals

51) NaHCO3 Sodium bicarbonate is used to

A ) Refining petrodeum

B ) Washing clothes

C ) Making ceramics

D ) Reduce acidity from stomach

Ans D ) Reduce acidity from stomach

52) Name the scientist who inferred that the uranium compounds might be emitting rays like X- rays.

A ) Henry Becquerel

B ) Madam Curie

C ) Rutherford

Ans A ) Henry Becquerel

43) The central nervous system is affected by radioactive radiations.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

54) What is the nature of the salt made from weak acid and a strong base?

A ) Acidic B ) Basic C ) Neutral

Ans B ) Basic

55) Natural radio active element contain atomic number.

A ) 80 – 92

B ) 80 – 90

C ) 82 – 90

D ) 82 – 92

Ans D ) 82 – 92

56) Dyes are used to polish purses.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

57) The substance that is used to fix the color after dying a cloth.

A ) Mordant

B ) Sintering

Ans A ) Mordant

58) Reduce acidity in the stomach.

A ) Na2CO3

B ) Na2CO3 . 10H2O

C ) NaHCO3

D ) NaCl

Ans C ) NaHCO3

59) The chemical formula of slaked lime is …………… .

A ) Ca(OH)2

B ) CaCO3

Ans A ) Ca(OH)2

60) deo is used to decrease the extent of sweating.

A ) Ordinary

B ) Antiperspirant

C ) Clinical

Ans B ) Antiperspirant

61) The person who invented an artificial dye.

A ) William Henry Perkin

B ) William Stefan Perkin

Ans A ) William Henry Perkin

62) The large scale use of deo in adolescents is due to advertisements on television.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

63) When epson salt is heated, the water of crystallization is given out and it forms ……………..

A ) Brown amorphous powder

B ) Brown powder

C ) White amorphous powder

D ) White Crystalline powder

Ans C ) White amorphous powder

64) Anti perspirant deo contains 15% of ……………

A ) Aluminium chlonde

B ) Aluminium chlorohydrate C ) Aluminium hydrochlorate D ) Aluminium chlorate

Ans B ) Aluminium chlorohydrate

65) A certain type of ceramic tile are fixed on the outer layer of a space shuttle.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

66) Substance used for disinfecting garbage sites.

A ) Sodium carbonate B ) Sodium bicarbonate C ) Bleaching powder

Ans C ) Bleaching powder

67) Sodium bicarbonate is used in the preparation of CO2 in the fire Extinguisher

A ) True

B ) False

Ans A ) True

68) The nucleus of radioactive elements is stable.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

69) deo contains a smaller proportion of aluminum.

A ) Ordinary

B ) Antiperspirant

C ) Clinical

Ans A ) Ordinary

70) Substance used to make hard water soft.

A ) Sodium carbonate B ) Sodium bicarbonate C ) Bleaching powder

Ans A ) Sodium carbonate

71) Is radium a radioactive substance?

A ) Yes

B ) No

Ans A ) Yes

72) Crystalline sodium carbonate on keeping , loses its water of crystallization and forms yellow powder.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

73) Water gas is a mixture of …………… .

A ) (CO + N2)

B ) (CO + H2) C ) (CO2 + H2) D ) (CO + H2O)

Ans B ) (CO + H2)

74) Radium – 223 is used in the treatment of cancer.

A ) Bone B ) Brain C ) Skin

Ans A ) Bone

75) The chemical formula of baking soda is

A ) NaHCO3

B ) NaCl

C ) Na2CO3

D ) CaCO3

Ans A ) NaHCO3

76) Ceramics can withstand high temperatures without decomposing.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

77) The chemical formula of sodium carbonate is …………… .

A ) NaHCO3

B ) NaHCO3. 10H2O

C ) Na2CO3

D ) Na2CO3..H2O

Ans C ) Na2CO3

78) The atmosphere and chemical substances have no effect on Teflon.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

79) deo is used by people who sweat heavily.

A ) Ordinary

B ) Antiperspirant

C ) Clinical

Ans C ) Clinical

80) Lipstick contains a dye named …………… .

A ) Carmine

B ) Carbide

Ans A ) Carmine

81) Substance used in refining of petrol.

A ) Sodium carbonate B ) Sodium bicarbonate C ) Bleaching powder

Ans A ) Sodium carbonate

82) Formula of Blue Vitriol used in blood test is.

A ) CuSo4 . 7H2o B ) CuSo4 . 5H2o C ) CuSo4 . 2H2o D ) CuSo4

Ans B ) CuSo4 . 5H2o

83) Gamma rays have no mass.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

84) What is the reaction between sodium hydroxide and hydrochloric acid called ?

A ) Neutralisation reaction

B ) Oxidaton reaction

C ) Reduction reaction

Ans A ) Neutralisation reaction

85) Soap cannot be used in hard water because they

A ) Are too greasy B ) Form precipitate C ) Contain sodium

D ) Create environmental problems

Ans B ) Form precipitate

86) Discovered the natural radio activity.

A ) Honry banetonte B ) Henry Becquerel C ) Kecin Becquerel

D ) Newton Becquerelnewton

Ans B ) Henry Becquerel

87) Sodium carbonate is …………… .

A ) CaO

B ) Na2CO3

C ) NaHCO3

D ) NaCl

Ans B ) Na2CO3

88 ) CaOCl2 + CO2 …………… + Cl2 A ) CaCO3

B ) Ca(OH)2

Ans A ) CaCO3

89 ) NaHCo3 is ……………..

A ) Table Salt B ) Rock Salt C ) Salt

D ) Basic Salt

Ans D ) Basic Salt

90) Urea was prepared / Synthesised for the first time by …………… .

A ) Robert Curl

B ) Richard Smalley

C ) Wohler

D ) Karl Scheele

Ans C ) Wohler

91) Name the rays that did not deviate at all.

A ) Alpha

B ) Beta

C ) Gamma

Ans C ) Gamma

92) Rang Panchami colors contain a high proportion of …………… .

A ) Mercury

B ) Lead

C ) Sulphur

Ans A ) Mercury

93) What is the full form of ESD?

A ) Electrostatic Spray Deposition

B ) Electronic Spray Deposition

Ans A ) Electrostatic Spray Deposition

94) The colored substance which on applying to an article, imparts that color to the article.

A ) Drugs

B ) Dyes

Ans B ) Dyes

95) Radiography is used for detecting flaws in metal work.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

96) A dye is insoluble in water and soluble in oil.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

97) Chlorine gas is a strong reducing agent.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

98) What is the nature of the salt made from strong acid and strong base?

A ) Acidic B ) Basic C ) Neutral

Ans C ) Neutral

99) What is one environmental problem associated with the use of detergents?

A ) Global warming

B ) Erosion

C ) Eutrophication

D ) Photochemical smog

Ans C ) Eutrophication

100) Name the rays that deviated slightly towards the negatively charged plate.

A ) Alpha

B ) Beta

C ) Gamma

Ans A ) Alpha

101) Sodium bicarbonate: NaHCO3 :: Calcium oxychloride : ……………

A ) CaOCl2 B ) Na2CO3 C ) NaHCO3

D ) NaCl

Ans A ) CaOCl2

102) Radioactive elements have high atomic number.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

103) Dilute hydrochloric acid reacts rapidly with bleaching powder to release chlorine gas.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

104) Identify Radio active element.

A ) Sodium

B ) Aluminium

C ) Radium

D ) Potassium

Ans C ) Radium

105) In Kashmir, a good dye is made from saffron.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

106) Clinical deo contains % of aluminium.

A ) 15 – 20%

B ) 28%

C ) 20 – 25%

D ) 14%

Ans C ) 20 – 25%

107) Powder coating is highly durable, hard and attractive.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

108) Washing Soda: :: Table salt : Sodium chloride.

A ) Sodium carbonate

B ) Tartaric acid

C ) Slaked lime

Ans A ) Sodium carbonate

109) Leflon is the polymer of.

A ) Tetrafluoroethylene

B ) Lhorivin C ) Plutonium D ) Cadmium

Ans A ) Tetrafluoroethylene

110) Ceramic is hard, water resistant and an electric insulator.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

111) Which radio active isotope is used for food preservation.

A ) Strontium 90 B ) Strontium 60 C ) Cobalt 40

D ) Cobalt 60

Ans D ) Cobalt 60

112) Magnesium chloride is an important salt found in the sea water.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

113) Name the harmful elements present in the food colors that are added to jam and pickles.

A ) Lead and mercury

B ) Lead and phosphorus

Ans A ) Lead and mercury

114) Artificial colors cause risks like blindness.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

115 ) Na2CO3 + H2SO4 Na2SO4 + H2O + ……………

A ) CO2

B ) 2NaCl

Ans A ) CO2

116) The main source of color for preparing a natural dye.

A ) Plants B ) Roots C ) Seeds

Ans A ) Plants

117) Odd man out: Uranium, thorium, barium, radium

A ) Thorium B ) Barium C ) Radium D ) Uranium

Ans B ) Barium

118) White crystalline solid salt used to make hard water soft and potable by using.

A ) Na2So4

B ) NaCl

C ) Na2Co3

D ) NaCl . 10H2o

Ans C ) Na2Co3

119) Name dye used in lipstick.

A ) Carmine

B ) Teflon

C ) Baked lime

D ) Iodine 131

Ans A ) Carmine

120) Artificial food colour are present in the form of A ) Powder

B ) Gels

C ) Pastes

D ) All

Ans D ) All

121) What is used as raw material in the preparation of bathing soap?

A ) High grade fats and oils

B ) Low grade fats and oils

Ans A ) High grade fats and oils

122) Producer gas is a mixture of ……………

A ) (CO + H2)

B ) CO + H2 + CO2 + N2

C ) (CO + N2)

D ) (CO2 + N2)

Ans B ) CO + H2 + CO2 + N2

123) The Chemical formula of Slaked lime is

A ) Cacl2

B ) Cao

C ) Ca(OH)2

Ans C ) Ca(OH)2

124) Pots made by potter is an example of ……………

A ) Ceramic

B ) Porcelain

C ) Bone china

Ans A ) Ceramic

125) The radioactive paint on the watch can cause asthma.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

126) Blue vitriol is used for.

A ) Blood test for diagnosing anaemia

B ) Purification of water

C ) Glassand paper industry

D ) Used to purify water

Ans A ) Blood test for diagnosing anaemia

127) Detection of small tumours in the body radio active used.

A ) Radium – 223

B ) Arsenic – 74

C ) Cobalt – 60

D ) Iodine – 131

Ans B ) Arsenic – 74

128) A white clay called kaolin is found in China.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

129) Used in the glass and paper industry.

A ) Washing Soda

B ) Baking Soda

C ) Bleaching powder

D ) Slaked like

Ans A ) Washing Soda

130) After the Chernobyl disaster, genetic disorders were passed on to the next generation.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

131) The chemical name of table salt is …………… .

A ) Sodium chloride

B ) Sodium carbonate

Ans A ) Sodium chloride

132) White vitriol is used in the blood test for diagnosing anaemia.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

133) Arsenic – 74 is used in the detection of small tumours in the body.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

134) is used in the treatment of hyperthyroidism.

A ) Iodine -123

B ) Iodine – 231

Ans A ) Iodine -123

135) Name the process in which the ceramic requires high temperature and an oxygen free atmosphere for firing.

A ) Sintering

B ) Stintering

Ans A ) Sintering

136 ) CaOCl2 + H2SO4 …………… + Cl2 + H2O A ) CaSO4

B ) Na2CO3

Ans A ) CaSO4

137) Are not deflected by electrical field and magnetic field.

A ) ∝ rays (alpho rays)

B ) β rays (Beta rays)

C ) γ rays (gamma rays)

D ) X rays

Ans C ) γ rays (gamma rays)

138) is used to make bread, cake and dhokla fluffy.

A ) Sodium bicarbonate

B ) Sodium carbonate

Ans A ) Sodium bicarbonate

139) Which salt is used in the preparation of Chlorine gas?

A ) Calcium chloride

B ) Sodium carbonate

C ) Sodium bicarbonate

D ) Calcium oxy chloride

Ans D ) Calcium oxy chloride

140) Sodium chloride is acidic in nature.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

141) Food Colour is added in.

A ) Pickles, Sauce, Jam

B ) Dye clothes

C ) Hair dye

D ) Lipstick

Ans A ) Pickles, Sauce, Jam

142) Anodizing is done by ……………

A ) Galvanization

B ) Electrolysis

Ans B ) Electrolysis

143) Methane was discovered by ……………

A ) Alessandro Volta

B ) Harold Kroto

C ) Wohler

D ) Fuller

Ans A ) Alessandro Volta

144) Deodorants contain Parabens like Methane, ethane, etc.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

145) Onions, potatoes are irradiated with rays.

A ) Alpha

B ) Beta

C ) Gamma

Ans C ) Gamma

147) Radioactive elements are used only for making atom bomb.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

148) Which acid used in the electrolytic cell during anodizing.

A ) Dil HCl

B ) Dil H2SO4

Ans B ) Dil H2SO4

149) Excessive use of plants for making natural dyes result in deterioration of environment.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

150) Powder coating cannot be done on plastic and medium density fibre.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

151) The chemical formula of washing soda is …………… .

A ) NaHCO3

B ) NaHCO3 10H2O

C ) Na2CO3

D ) NaHCO3 H2O

Ans C ) Na2CO3

152) Alpha rays have same velocity of light.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

153) The 25% aqueous solution of salt is called …………… .

A ) Salt solution

B ) Brine

Ans B ) Brine

154) CaOCl2 reacts with which gas to form calcium carborate.

A ) H2

B ) Cl2 C ) CO2 D ) O2

Ans C ) CO2

155) Which one of the following will turn red litmus blue?

A ) Vinegar

B ) Baking soda solution

C ) Lemon juice

D ) Soft drinks

Ans B ) Baking soda solution

156) Name the scientist who discovered that the radiations emitted by radium were of two types.

A ) Henry Becquerel

B ) Madam Curie

C ) Rutherford

Ans C ) Rutherford

157) Radioactive radiation can penetrate the skin, and cause leukemia.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

158) The radioactive isotope cobalt-60 is used for food ……………

A ) Preservation

B ) Packaging

Ans A ) Preservation

159) Chemical formula of Common Salt

A ) KoH

B ) K2SO4

C ) NaoH

D ) NaCl

Ans D ) NaCl

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: