Balbharti Maharashtra State Board Class 9 Science MCQ Solution on Chapter 13. Carbon : An important element

Balbharti Maharashtra State Board Class 9 Science MCQ Solutions Chapter 13. Carbon : An important element


1) Identify the wrong pair

Which of the following are not the uses of Methane?

A ) Used in fabric mills

B ) Used as a domestic fuel

C ) Used as an industrial fuel

D ) Used in the production of acetylene

Ans C ) Used as an industrial fuel

2) The crystalline form of Carbon has low melting points.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

3) Carbon dioxide gas supports combustion.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

4) The thermal conductivity of Diamond is ……………

A ) Poor

B ) Very poor C ) Excellent D ) Moderate

Ans C ) Excellent

5) Compounds obtained directly or indirectly from plants and animals are called compounds.

A ) Organic

B ) Inorganic

Ans A ) Organic

6) are compounds of carbon and hydrogen.

A ) Carbon

B ) Hydrogen

C ) Oxygen

D ) Hydrocarbon

Ans D ) Hydrocarbon

7) A Double bond between two carbon atoms is stronger than a single bond between two carbon atoms.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

8) Methane is also called maargsahing. as.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

9) Covalent compounds have high melting points.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

10) The natural source of hydrocarbons is ……………

A ) Gel

B ) Suspension

C ) Crude oil

D ) Diesel

Ans C ) Crude oil

11) When ethanoic acid reacts with to form salt and water.

A ) Acid

B ) Neutral

C ) Base

D ) Carbon

Ans C ) Base

12) Nickel is used as catalyst in the reaction of hydrogen and carbon monoxide.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

13) The atomic number of Carbon is ……………

A ) 2

B ) 4

C ) 6

Ans C ) 6

14) The substance that is used in the production of water gas and producer gas.

A ) Coke

B ) Charcoal

C ) Coal

Ans A ) Coke

15) Liquid Carbon dioxide is used as a solvent in dry cleaning.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

16) The atomic mass of Carbon is ……………

A ) 6

B ) 8

C ) 12

Ans C ) 12

17) is the main element in the cellular DNA and RNA that transfer hereditary characteristics.

A ) Carbon

B ) Oxygen

C ) Hydrogen

Ans A ) Carbon

18) Hydrocarbons having double or triple covalent bonds between the carbon atoms; are called ……………

A ) Aromatic Hydrocarbon

B ) Simplest Hydrocarbon

C ) Unsaturated Hydrocarbon

D ) Saturated Hydrocarbon

Ans C ) Unsaturated Hydrocarbon

19) The first example of fullerene is Buck minster fullerene.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

20) The compound formed when CO2 reacts with Sodium carbonate.

A ) NaHCO3

B ) Na2CO3

Ans A ) NaHCO3

21) All organic compounds contain carbon.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

22) Carbon dioxide based fire extinguishers do not cause corrosion.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

23) The lead used in pencil is made by mixing graphite with clay.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

24) Coke is used as a reducing agent.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

25 ) CH2Cl2 is named as ………….. .

A ) Chloromethane B ) Dichloromethane C ) Methane chloride D ) Methyl chloride

Ans B ) Dichloromethane

26) The atomic number of carbon is ……………

A ) 5

B ) 7

C ) 11

D ) 6

Ans D ) 6

27) The valency of Carbon is ……………

A ) 2

B ) 4

C ) 6

Ans B ) 4

28) A substance that exhibits superconductivity at a certain temperature.

A ) Graphite B ) Fullerene C ) Coal

Ans B ) Fullerene

29 ) CHCI3 is named as ………….. .

A ) Chloroform

B ) Chloromethane C ) Chloro methyl D ) Chloro-m

Ans A ) Chloroform

30) In Methane, carbon atom shares one electron each with four hydrogen atoms.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

31) Diamond dissolves in organic solvents.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

32) The molecular formula of Methane is ……………

A ) CH4 B ) C2H4 C ) CH3

Ans A ) CH4

33) The Methanogenic bacteria act on the organic acids to produce methane gas.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

34) The melting point of diamond is 3500°C. A ) True

B ) False

Ans A ) True

35) The type of coal that contains 60 to 70% of carbon.

A ) Peat

B ) Lignite

C ) Anthracite

Ans B ) Lignite

36) Carbon compounds are also called compound.

A ) Covalent

B ) Ionic

Ans A ) Covalent

37) Fractional distillation of natural gas gives methane in pure form.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

38) In , every carbon atom is bonded to four neighboring atoms.

A ) Diamond

B ) Graphite

Ans A ) Diamond

39) shows allotropy.

A ) Methane

B ) Carbon dioxide

C ) Carbon

D ) Chlorine

Ans C ) Carbon

40) A solution of 5% to 8% ethanoic acid in water is called …………… .

A ) Gel

B ) Benzene C ) Vinegar D ) Ethanol

Ans C ) Vinegar

41) Ethanoic acid reacts with ethanol to form the …………… .

A ) Ether B ) Ketone C ) Ester

D ) Aldehyde

Ans C ) Ester

42) The density of Carbon dioxide is more than the density of air.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

43) Name the substance formed when Carbon reacts with Oxygen.

A ) Carbon monoxide

B ) Carbon dioxide

Ans B ) Carbon dioxide

44) The name for Covalent bond is bond.

A ) Polar

B ) Isolated C ) Network D ) Molecular

Ans D ) Molecular

45) Carbon dioxide based fire extinguishers are good conductors of electricity.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

46) Carbon dioxide is present as a salt in chalk.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

There was an error starting the application. Please try

47) Carbon is a non-metallic element.

again.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

48) Hydrochloric acid is used in fire extinguishers.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

49) Decomposition of organic matter by aerobic process produces methane.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

50) is the simplest hydrocarbon.

A ) Ethane B ) Pentane C ) Hexane D ) Methane

Ans D ) Methane

51) Blue litmus turns red indicating that Carbon dioxide gas is basic in nature.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

52) The reaction between carboxylic acid and alcohol to form an ester is called …………… .

A ) Etherification B ) Esterification C ) Saponification

D ) Combustification

Ans B ) Esterification

53) …………… and are allotropy forms of carbon.

A ) Silver, Diamond

B ) Tin, Diamond

C ) Diamond, Graphite

D ) Tin, Graphite

Ans C ) Diamond, Graphite

54) The alternating single and double bond hydrocarbons form a ring. Such hydrocarbon is called …………… .

A ) Alternate hydrocarbon

B ) Hydrocarbon

C ) Aromatic hydrocarbon

D ) Aliphatic hydrocarbon

Ans C ) Aromatic hydrocarbon

55) Which gas in the air reacts with the coal on igniting?

A ) Oxygen

B ) Hydrogen

C ) Carbon dioxide

Ans A ) Oxygen

56) reacts with sodium to form sodium ethoxide.

A ) Methanol B ) Acetic acid C ) Ketone

D ) Ethanol

Ans D ) Ethanol

57) The structure of C70 fullerene resembles the structure of geodesic dome.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

58) Name the solvent in which the Carbon compounds are soluble.

A ) Organic

B ) Inorganic

Ans A ) Organic

59) When Ethyl ethanoate reacts with sodium hydroxide; sodium acetate and ethanol is formed. such a reaction is called …………… .

A ) Esterification B ) Saponification C ) Acid

D ) Etherification

Ans B ) Saponification

60) Carbon forms …………… chain and chain compounds.

A ) Long, branched

B ) Cycle, long

C ) Branched, cycle

D ) Order, long

Ans A ) Long, branched

61) Coal contains nitrogen, phosphorus and sulphur.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

62) The crystalline form of Carbon has an irregular arrangement of atoms.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

63) Carbon forms a bond.

A ) Ionic

B ) Non polar C ) Covalent D ) Liquid

Ans C ) Covalent

64) Biogas contains about 60% of carbon dioxide and the rest is methane.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

65) The type of coal that contains a high proportion of water and less than 60% of carbon.

A ) Peat

B ) Lignite

C ) Anthracite

Ans A ) Peat

66) CHCI3 + Cl2 + HCl

A ) CH3Cl B ) C2H6 C ) CCl4 D ) CHCI3

Ans C ) CCl4

67) The German chemist Wohler synthesized an organic compound urea.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

68) Molecules of fullerene are found in the form of buckyballs and buckytubes.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

69) Diamond heated in air gives gas.

A ) Methane

B ) Carbon dioxide

C ) Carbon

D ) Nitrogen

Ans B ) Carbon dioxide

70) Name the element whose allotropic form is diamond.

A ) Carbon

B ) Coal

C ) Charcoal

Ans A ) Carbon

71) The reaction of Calcium carbonate and hydrochloric acid can obtain carbon dioxide.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

72) Organic acid is produced by the action of microbes on the biodegradable complex organic compounds.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

73) In the combined state, Carbon exists in the form of carbonates.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

74) The density of Graphite is cm3.

A ) 2.250

B ) 1.9 – 2.3g/cm3

C ) 3.510

D ) 3.010

Ans B ) 1.9 – 2.3g/cm3

75) The gas used to make aerated drinks.

A ) CO2

B ) CO

Ans A ) CO2

76) Which of the following is not the property of Methane?

A ) Colorless gas

B ) Sparingly soluble in water

C ) Gaseous at room temperature

D ) Denser than water

Ans D ) Denser than water

77) In different forms of the same elements are chemically identical, but they differ  in their physical properties.

A ) Isomers B ) Allotropy C ) Isobars D ) Valency

Ans B ) Allotropy

78) Methane undergoes substitution reaction with in the presence of sunlight.

A ) Oxygen B ) Chlorine C ) Carbon

D ) Carbon monoxide

Ans B ) Chlorine

79) The atomic mass of carbon is ……………

A ) 15

B ) 12

C ) 17

D ) 16

Ans B ) 12

80) The substance used for getting special effects of a mist in dramas and movies.

A ) CO2

B ) CH4

Ans A ) CO2

81) The compound formed when CO2 reacts with Sodium hydroxide.

A ) NaHCO3

B ) Na2CO3

Ans B ) Na2CO3

82) Production of biogas is an aerobic process.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

83) Carbon is found in …………… and state.

A ) Combined and free B ) Solid and combined C ) Gas and free

D ) Free and solid

Ans A ) Combined and free

84 ) There was an error starting the application. Please try

Plants use oxygen in the air for photosynthesis.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

again.

85) Carbon dioxide gas is obtained by the upward displacement of air.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

86) The electronic configuration of Neon is …………… .

A ) 2, 8

B ) 2

C ) 2, 6

Ans A ) 2, 8

87) Carbon dioxide based fire extinguishers are used to extinguish big scale fire.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

88) Name the gas that turns freshly prepared lime water milky.

A ) CO2

B ) CO

C ) O2

Ans A ) CO2

89) Graphite does not dissolve in most solvents.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

90) is an example of Aromatic Hydrocarbon.

A ) Nonane B ) Hexyne C ) Benzene

D ) Cycloheptane

Ans C ) Benzene

91) Methane and chlorine gases react with each other in presence of ultra violet light to form methyl chloride.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

92) acts as catalyst in addition reaction.

There was an error starting the application. Please try

A ) Carbon

B ) Palladium or Ni

C ) Gold

D ) Copper

Ans B ) Palladium or Ni

again.

93) Carbon shows valency.

A ) Octa B ) Penta C ) Tri   D ) Tetra

Ans D ) Tetra

94) Graphite has a layered structure.

A ) Tetragonal

B ) Hhexagonal

Ans B ) Hhexagonal

95) Methane burns completely with oxygen to give a greenish flame.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

96) are oxidized to Carboxylic acids.

A ) Phenols B ) Alkanes C ) Alcohols D ) Gas

Ans C ) Alcohols

97) Biogas is a fuel which is convenient to use.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

98) Manure is the side product in the Biogas plant.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

99) Diamond is a conductor of electricity.

A ) Good

B ) Bad

Ans B ) Bad

There was an error starting the application. Please try

100) ………………….is  the melting point of Carbon dioxide.

A ) -56.50C      B ) -560C        C ) -56.60C

Ans C ) -56.60C

101) The substance that is used in thermal power plants for generation of electricity.

A ) Coke

B ) Charcoal

C ) Coal

Ans C ) Coal

102) is good conductor of electricity.

A ) Diamond      B ) Fullerenes C ) Graphite D ) Silicon

Ans C ) Graphite

103) Fullerene is rarely found in nature.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

104) Methane gas is also called as Biogas.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

105) is used in glass cutting and rock drilling machines.

A ) Diamond

B ) Graphite

Ans A ) Diamond

106) Carbon dioxide is an odorless and colorless gas.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

107) occur in free State in soot and interstellar space.

A ) Copper

B ) Turmeric

C ) Fullerenes

D ) Ammonia

Ans C ) Fullerenes

108) is used for making alcoholic drinks.

A ) Ethanol

B ) Benzene

C ) Cyclohexane

D ) Sulphuric acid

Ans A ) Ethanol

109) The density of graphite is 1.9 to 2.3g/cm3.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

110) Covalent compounds are poor conductors of heat and electricity.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

111) Carbon has valence electrons.

A ) 4

B ) 6

C ) 8

D ) 2

Ans A ) 4

112) Diamond knives are used in eye surgery.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

113) Carbon forms ring compounds.

A ) Straight B ) Double C ) Closed

D ) Unknown

Ans C ) Closed

114 ) CH3COOH + NaHCO3 →…………… + H2O + CO2 ↑

A ) CH3COOC2H5

B ) CH3COONa C ) CH3COOH D ) CH3COO

Ans B ) CH3COONa

115) The elements sulphur and phosphorus also exhibit allotropy.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

116) Carbon atom can form bonds with other carbon atoms to form long chains, branched chains and closed rings. This property is called …………… .

A ) Anneation B ) Catenation C ) Ionization

D ) Chemical reaction

Ans B ) Catenation

117) Biogas is also used for production of electricity.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

118) The density of Diamond is cm3.

A ) 2.250

B ) 2.510

C ) 3.5

D ) 3.050

Ans C ) 3.5

119) Acids / bases have no effect on diamond.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

120) Carbon forms large number of ……………

A ) Simple

B ) Compounds

C ) Aroma

D ) Complexes

Ans B ) Compounds

121) Name the hardest natural substance known.

A ) Iron

B ) Steel

C ) Diamond

Ans C ) Diamond

122) Name the gas released during the combustion of fossil fuels.

There was an error starting the application. Please try

A ) CO2

B ) CO

C ) O2

Ans A ) CO2

123) The element Carbon occurs in free as well as in the combined state in nature.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

124) molecule has four hydrogen atoms linked to one carbon atom.

A ) Propane B ) Octane C ) Methane D ) Ethane

Ans C ) Methane

125) The Electronic arrangement of Carbon is ……………

A ) 2,6

B ) 2,4

C ) 2,8

D ) 2,1

Ans B ) 2,4

126) …………… and is an example of Saturated Hydrocarbon.

A ) Propane and ethane            B ) Ethene and Propane

C ) Pentyne and Benzene         D ) Benzene and Pentyne

Ans A ) Propane and ethane

127) Ethene undergoes reaction with hydrogen to form ethane.

A ) Substraction     B ) Combustion        C ) Oxidation         D ) Addition

Ans D ) Addition

128) The addition of hydrogen to unsaturated hydrocarbons to form saturated hydrocarbons is called …………… .

A ) Halogenation

B ) Oxidation

C ) Hydrogenation

D ) Reduction

Ans C ) Hydrogenation

129) Graphite is a good conductor of electricity.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

130) Methane is found in coal mines.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

131) has a strong odour / sweet smell.

A ) Methane B ) Ethene C ) Benzene

D ) Cyclopropane

Ans C ) Benzene

132) Carbon has three crystalline allotropes.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

133) The substance formed when CO2 reacts with water.

A ) Carbonic acid

B ) Sulphuric acid

Ans A ) Carbonic acid

134) State the molecular mass of Carbon dioxide.

A ) 44

B ) 46

C ) 42

Ans A ) 44

135) One layer of graphite is called ……………

A ) Graphene

B ) Grapheme

Ans A ) Graphene

136) Graphite is found in soot and in interstellar space.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

137) is chemically unique.

There was an error starting the application. Please try

A ) Nitrogen B ) Carbon C ) Oxygen      D ) Hydrogen

Ans B ) Carbon

 

138) Diamond has a tetragonal two-dimensional structure.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

139) The pure form of coal contains about 95% of carbon.

A ) Peat

B ) Lignite

C ) Anthracite

Ans C ) Anthracite

140) The electronic configuration of Carbon is ……………

A ) 2, 4

B ) 2, 5

C ) 2, 6

Ans A ) 2, 4

141) Liquefied Carbon dioxide is used to remove caffeine from coffee.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

142) The valency of Carbon is ……………

A ) 4

B ) 6

C ) 8

Ans A ) 4

143) Graphite is used as insulators.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

144) Covalent compounds are insoluble in water.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

145) Graphite is everywhere found in nature.

A ) True

B ) False

Ans B ) False

again.

146) Fullerenes are soluble in Chlorobenzene.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

147) The compounds formed from only carbon and hydrogen are called basic organic compounds.

A ) True

B ) False

Ans A ) True

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: